Rizika vzniklá v souvislosti s působením abnormálního fyzikálního tlaku ve specifických prostředích na lidský organismus - Šeberka, Jan (Jihočeská univerzita, 2011)
S přibývajícími možnostmi, které má současná populace, bude přibývat i úrazů, které vzniknou v extrémních prostředích, například pod vodní hladinou nebo v nadmořských výškách větších než 2400 metrů nad mořem. Tato bakalářská práce nazvaná Rizika vzniklá v souvislosti s působením abnormálního fyzikálního tlaku ve specifických prostředích na lidský organismus ve svém obsahu shrnuje rizika a onemocnění, která vznikají za změněných podmínek. Cílem této práce bylo zmapovat znalost diferenciálně diagnostických postupů a následné adekvátní terapie u stavů způsobených působením abnormálního fyzikálního tlaku, jenž mají pracovníci zdravotnické záchranné služby a pracovníci horské služby v Libereckém kraji a okolí. V úvodu teoretické části se věnuji základním fyzikálním poznatkům. Například jak se lidský organismus vyrovnává s normálním, zvýšeným či sníženým fyzikálním tlakem. Teoretická část se dále zabývá konkrétními onemocněními, která vznikají v důsledku zvýšeného či sníženého tlaku v prostředí. U každého z nich je uveden název onemocnění, jeho charakteristika, patofyziologie, klinické příznaky a příslušná terapie. Je zde charakterizována i rekompresní léčba v dekompresní komoře a rozmístění těchto dekompresních komor v České republice. Z práce vyplývá, že se více než polovina zdravotnických a horských záchranářů v dané problematice orientuje. Najdeme zde však otázky, u kterých si jisti nebyli. Z výzkumu, jenž je předmětem praktické části bakalářské práce, dále vyplývá, že horští záchranáři jsou znalejší v oblasti vysokohorské medicíny než záchranáři zdravotničtí. Zdravotničtí záchranáři však prokázali lepší znalosti v oblasti potápěčských nehod. Z práce je patrné, že incidence těchto druhů úrazů není vysoká, ale tento fakt by určitě neměl vést zdravotnické a horské záchranáře k názoru, že se v dané problematice nemusí dále vzdělávat. Naopak, bylo by vhodné zajistit na toto téma semináře a zvyšovat tak úroveň znalostí v oblasti vysokohorské a potápěčské medicíny u členů zdravotnické záchranné služby a členů služby horské.
Risks occurring in connection with effects of the abnormal physical pressure on the human organism in the specific environment
Keywords: Akutní horská nemoc; barotrauma; dekompresní nemoc; tlak; Acute mountain sickness; barotrauma; decompression sickness; pressure