Ošetřovatelství a medicína-partnerské profese - Pavlíková, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
Abstrakt Vztah mezi ošetřovatelstvím a medicínou prochází v posledních letech řadou změn. Optimalizace souhry a kompetencí mezi zdravotnickými profesemi představuje jednu z priorit rozvoje zdravotnického systému. Otázkou, zda ošetřovatelství a medicína jsou partnerskými profesemi v péči o klienty ve zdravotnictví, se zabývá tento výzkum. Cílem práce bylo zjistit, zda ošetřovatelství a medicína lze označit jako partnerské profese v rámci zdravotní péče. Pro naplnění tohoto cíle byl využit kvantitativní výzkum pomocí metody dotazníkového šetření. Dotazník obsahoval 17 otázek pro lékaře a 18 otázek pro sestry. Tohoto dotazníkového šetření se zúčastnilo 132 respondentů - sester, 97 respondentů lékařů. Data byla zpracována popisnou statistikou pomocí grafů. Z analýzy dat vyplývá, že ošetřovatelství a medicína ještě nelze postavit do úrovně partnerské profese. Dle názoru sester a lékařů partnerský vztah mezi těmito dvěma profesemi má zcela zásadní význam v péči o klienty. Ke zlepšení vzájemných vztahů přispívá vyšší vzdělanost a profesionalita sester. Z výzkumu je patrné, že je nutné se této problematice dále věnovat. Ve výzkumném šetření jsme zmapovali několik oblastí, které podle našeho názoru úzce souvisí s touto tématikou, při výzkumu jsme vycházeli z její teoretické části. Přínosem této práce je zmapování názorů sester a lékařů na problematiku vztahů mezi ošetřovatelstvím a medicínou a zjištění jejich názoru na vliv partnerství těchto dvou profesí ve zlepšení péče o klienty. Dále jsme zmapovali, zda dle názoru sester a lékařů vyšší vzdělání a profesionalita sester přispívá k zlepšení vztahu mezi ošetřovatelstvím a medicínou. Z výzkumu je zřejmé, že si sestry a lékaři uvědomují, že partnerství mezi ošetřovatelstvím a medicínou je pro péči o klienty zcela stěžejní. Pokud se budou snažit vzájemně si důvěřovat, efektivně komunikovat a vzájemně si vážit jeden druhého, z ošetřovatelství a medicíny budou partnerské profese. Výzkumné šetření může posloužit jako podnět k upozornění na problémy ve vztazích mezi ošetřovatelstvím a medicínou, může být návodem jak nalézt řešení. Může být i podnětem k zamyšlení samotným sestrám, lékařům, studentům ošetřovatelských a medicínských oborů a managementu zdravotnických zařízení.
Nursing and medicin - partners proffesion
Keywords: Historie; Medicína; Ošetřovatelství; Profese; Vztahy; Partnerství; Týmová práce; History; Medicine; Nursing; Proffesion; Relations; Partnership; Teamwork