Porovnání činnosti základních složek IZS v operačním řízení v Pardubickém a Královéhradeckém kraji v letech 2008 - 2012 - Pátková, Kamila (Jihočeská univerzita, 2014)
V diplomové práci je porovnávána činnost základních složek integrovaného záchranného systému v operačním řízení v Pardubickém a Královéhradeckém kraji v letech 2008-2012. Pro diplomovou práci byly stanoveny dva cíle, prvním cílem práce je zhodnocení činnosti základních složek integrovaného záchranného systému v operačním řízení, druhým cílem je návrh na opatření ke zlepšení činnosti, které usnadní práci základním složkám integrovaného záchranného systému při vzájemné spolupráci. Byla stanovena jedna hypotéza, činnost základních složek integrovaného záchranného sytému v operačním řízení v Pardubickém a Královéhradeckém kraji je shodná. Výsledky práce budou nabídnuty základním složkám integrovaného záchranného systému obou krajů k provedení vlastní analýzy činnosti a zefektivnění jejich činnosti. V teoretické části práce jsou představeny základní složky integrovaného záchranného systému, jejich stručná charakteristika, základní úkoly a historický vývoj v jednotlivých krajích. Kraje jsou rovněž stručně charakterizovány. V práci je rozebráno operační řízení, představeno operační a informační středisko integrovaného záchranného systému, operační a informační středisko hasičského záchranného sboru, integrované operační středisko Policie České republiky a zdravotnické operační středisko. Následně jsou představeny jednotlivé tísňové linky fungující v České republice. V poslední části jsou popsány základní typy zásahů. Praktická část práce se zabývá porovnáním činnosti základních složek integrovaného záchranného systému v Pardubickém a Královéhradeckém kraji v letech 2008-2012. Vzhledem k tomu, že se nepodařilo získat materiály od zdravotnické záchranné služby v Pardubickém a Královéhradeckém kraji, je porovnání zaměřeno na vyhodnocení spolupráce hasičských záchranných sborů Pardubického a Královéhradeckého kraje a Policie ČR v obou krajích. Na základě údajů získaných ze Statistických ročenek zásahové činnosti jednotek požární ochrany z let 2008-2012 je porovnávána spolupráce hasičských záchranných sborů krajů a Policie České republiky v Pardubickém a Královéhradeckém kraji, a spolupráce hasičských záchranných sborů krajů a zdravotnické záchranné služby v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. V další části práce je porovnávána spolupráce hasičských záchranných sborů Pardubického a Královéhradeckého kraje a spolupráce Policie České republiky v Pardubickém a Královéhradeckém kraji na základě informací získaných z řízených rozhovorů s funkcionáři obou institucí. Plánované statistické zpracování, pomocí bivariačních metod, nebylo provedeno s ohledem na nedostatek poskytnutých materiálů základními složkami integrovaného záchranného systému. Z porovnání dat, která byla získána ze statistických ročenek obou krajů, je zjištěno, že činnost základních složek integrovaného záchranného systému v operačním řízení je téměř shodná. Z řízených rozhovorů vyplývají následující problémy. Nedostatečná synchronizace systémů základních složek integrovaného záchranného systému při přijmu datových vět, nepostačující zaškolení policistů na obvodních odděleních ohledně pravomocí u zásahu, a nedostačující informování veřejnosti o organizačních změnách ve struktuře základních složek integrovaného záchranného systému. Výsledky jsou podrobněji rozebírány v diskuzi. Výzkumem údajů zjištěných ze statistických ročenek Pardubického a Královéhradeckého kraje, a na základě řízených rozhovorů s příslušníky hasičských záchranných sborů Pardubického a Královéhradeckého kraje a s příslušníky Policie České republiky v Pardubickém a Královéhradeckém kraji, je potvrzena daná hypotéza. Činnost základních složek integrovaného záchranného systému je v operačním řízení v Pardubickém a Královéhradeckém kraji téměř shodná, s malými odchylkami.
Comparing the activity of basic IRS operating procedures in Pardubice and Hradec Králové Region in 2008 - 2012
Keywords: integrovaný záchranný systém; Hasičský záchranný sbor České republiky; Policie České republiky; zdravotnická záchranná služba; operační řízení; Integrated Rescue System; Fire Rescue System of the Czech Republic; Police of the Czech Republic; Emergency Services; operational management