Diskriminace žen na trhu práce - Dundová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Problematika diskriminace na trhu práce je velice aktuální a podle dostupných zdrojů informací neopomíjené a často diskutované téma. Ze všech druhů diskriminace, které se na pracovním trhu vyskytují, dochází nejčastěji k diskriminaci podle pohlaví, tzn., že nejdiskriminovanější skupinou jsou ženy. V této práci je přiblížena problematika diskriminace žen na trhu práce a problém ženy versus muži v pracovním prostředí. Společnost předepisuje ženám i mužům již od útlého věku, jak se mají chovat a jednat v rámci své role ? svého pohlaví. Pohlaví jedince potvrzují a formují vlivy zvenčí. Problematika genderu spadá spíše do oblasti sociologie, avšak dnes již existuje odvětví managementu, které se zabývá vlivem genderu na fungování v organizaci ? tzv. management genderových vztahů. To je téma, které se přímo dotýká diskriminace žen a rovných příležitostí mužů a žen v organizaci. Pokud má společnost zájem na tom, nastolit na trhu práce rovné příležitosti, je nezbytné vnímat ženy a muže jako dvě odlišné části organizace, které není možné vzájemně nahrazovat, protože obě mají svojí úlohu a jedna bez druhé nemohou fungovat. Tyto dvě skupiny jsou protipóly doplňující se jak v rodinném, tak v profesním životě. Evropská unie má jedny z nejvyspělejších antidiskriminačních zákonů na světě. Princip rovných příležitostí mužů a žen je mimo jiné součástí vstupních předpokladů, které musí splňovat jak kandidátské země, tak členské země. V legislativě České republiky nalezneme ustanovení o rovném zacházení v prvé řadě v Listině základních práv a svobod. Dalším významným dokumentem této problematiky se týkajícím je zákoník práce. Ten se jako takový diskriminací příliš nezabývá, pouze diskriminaci zakazuje a v některých částech odkazuje v tomto ohledu na antidiskriminační zákon. Pro zaměstnavatele je výhodné, jestliže ve vztahu k zaměstnancům veřejně a jednoznačně deklaruje, že je zaměstnavatelem rovných příležitostí, který zamezuje diskriminaci. Celá společnost se musí zasloužit o to, aby tento globální problém byl neustále veřejně řešen a aby se situace na trhu práce nadále zlepšovala. Rovné příležitosti jsou důležitou hodnotou a známkou demokratické a férové společnosti, proto by vyrovnávání vztahů mezi muži a ženami mělo být významným strategickým cílem firem a organizací.
Discrimination against women at the labour market
Keywords: diskriminace žen; gender; trh práce; discrimination against women; gender; labour market