Preferované aspekty komunikace u sociálního pracovníka - Bachová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato bakalářská práce se věnuje problematice komunikace sociálního pracovníka s klientem a zjišťuje, jaké jsou preferované aspekty komunikace u sociálního pracovníka. Práce obsahuje teoretickou a praktickou část. V teoretické části jsou vymezeny pojmy jako sociální práce, sociální pracovník, komunikace a její druhy - verbální, neverbální a paralingvistika. Dále je zde kapitola popisující specifika komunikace sociálního pracovníka a klienta. Praktická část se zabývá výzkumným šetřením. Jsou zde zaznamenány a rozebírány odpovědi třiceti respondentů ze dvou věkových kategorií, kteří hodnotili chování sociálních pracovníků na základě shlédnutých scének. Výsledkem jsou získané preferované aspekty komunikace u sociálního pracovníka podle všech respondentů z výzkumu v této práci.
Preferred aspects of a social worker´s communication
Keywords: sociální práce; sociální pracovník; komunikace; verbální komunikace; neverbální komunikace; paralingvistika; specifika komunikace sociálního pracovníka s klientem; preferované aspekty komunikace u sociálního pracovníka; social work; social worker; communication; verbal communication; nonverbal communication; paralinguistic; specifics of a social worker´s communication with a client; preferred aspects of a social worker´s communication