Etické aspekty mezinárodní rozvojové a humanitární pomoci - Milnaříková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá etickými aspekty mezinárodní rozvojové spolupráce a humanitární pomoci. Poskytování mezinárodní pomoci přineslo mnoho úspěchů, ale na druhé straně se také potýká s řadou selhání a je spojováno s mnoha omyly a předsudky. Práce reflektuje konkrétní etické principy mezinárodní pomoci jako například humanitu, solidaritu, subsidiaritu, spravedlnost či odpovědnost a jejich limity, a také některá dilemata pomáhajících pracovníků.
The Ethical Aspects of International Development Assistance and Humanitarian Aid
Keywords: humanitární pomoc; rozvojová spolupráce; rozvoj; rozvojová země; třetí svět; rozvojová agentura; globalizace; sociálně-ekonomická nerovnost; chudoba; humanitarian aid; development assistance; development; underdeveloped country; third world; developing agency; globalization; social-ekonomic inequality; poverty.