Pojem volného času v díle Karla Marxe - Vondrášková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2015)
Tématem práce je pojetí volného času, které ve svém díle předložil Karel Marx. Ve své době se i z politických důvodů jednalo o velmi vlivný koncept, který se i v československém prostředí stal východiskem dalších diskuzí a úvah. Cílem práce je podat ucelený popis Marxova pojetí volného času a naznačit jeho pozdější reflexi na příkladu československé sociologie volného času 60. let minulého století. Studovány budou hlavní Marxovy příspěvky k tématu volného času, zvláštní důraz bude položen na autorovu zásadní práci Kapitál.
Concept of free time in Karel Marx's work
Keywords: volný čas; sociologie; kapitál; třída; třídní boj; práce; free time; sociology; capital; class; class struggle; work