Historie tělesné výchovy a sportu v jednotách Metodějovy župy spolku Orel - Špinar, Matěj (Jihočeská univerzita, 2022)
Tato bakalářská práce se zabývá zpracováním historie tělovýchovy v jednotách Metodějovy župy spolku Orel od jednotlivých počátků vzniku konkrétních jednot až po současnost. První křesťansko-sociální tělocvičné odbory byly neformálně ustaveny již na počátku minulého století. Největšího rozvoje dosáhl Orel mezi dvěma světovými válkami. Členové Orla se několikrát stali obětí represí, činnost spolku byla za svou existenci opakovaně pozastavena. Metodějova župa, která má sídlo v Bystřici pod Pernštejnem, vznikla původně pod názvem župa Horácká. Jejím patronem je svatý Metoděj, spolu patron Evropy, tvůrce slovanského písma, a především nositel křesťanství. V současné době župa pokračuje v tělovýchovné činnosti i nadále.
The history of physical education and sport in unions of the Metoděj region of Orel association
Keywords: Organizace Orel; Československo; Česká republika; Metodějova Župa; historie; tělesná výchova a sport; The Eagle Organization; Czechoslovakia; Czech Republik; Methodius County; History; Physical education and Sport