Řešení protipovodňové ochrany v zemědělsky využívané krajině - Novotný, Patrik (Jihočeská univerzita, 2017)
Diplomová práce se zabývá problematikou spojenou s povodněmi a jednotlivými druhy protipovodňových opatření v zemědělsky využívané krajině. Teoretická část práce se věnuje obecnému popisu povodňové problematiky. Obsahuje základní pojmy související s povodněmi, zmiňuje příčiny a druhy povodní, a také faktory ovlivňující jejich průběh. Zahrnuje také možnosti prevence a řešení protipovodňové ochrany. V praktické části je charakterizováno vybrané území s povodňovými riziky. Byla provedena analýza současného stavu, doplněna terénním výzkumem, a na základě zjištěných rizik byla zvolena vhodná protipovodňová opatření pro danou lokalitu.
Flood protection in agriculturally used landscape
Keywords: Povodeň; protipovodňová opatření; retenční nádrž; poldr; revitalizace; retence; akumulace; Flood; flood control; retention pond; polder; revitalization; retention; accumulation