Green care v ČR (současný stav a perspektivy rozvoje) - Bromová, Jana (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce podává přehled o farmách na ochranu zdraví ? ?green care?. V České republice farmy ?green care? nejsou příliš rozšířeny, ale v některých oblastech, například v rámci sociálních služeb můžeme tyto farmy nalézt. ?Green care? se rozumí využívání farem, provádění zemědělských prací, péče o zvířata, rostliny ? to vše pro podporu lidského zdraví a zlepšení kvality života. ?Green care? využívá poznatky multifunkčního zemědělství, které nabízí služby nad rámec samotné produkce. V přehledu jsou diskutovány různé formy ?green care? u nás i v zahraničí, organizace ?green care? v České republice a hlavní formy terapie. Vlastní výzkum probíhal dotazníkovou formou na dvou organizacích s prvky ?green care? (STROOM Dub a Chráněná dílna). Byl proveden rozhovor s ředitelkou, sociálními pracovnicemi a klienty. Přestože jsou výsledky statisticky těžko vyhodnotitelné, ukazují, že ?green care? by mohlo mít velký význam při péči o handicapované osoby, seniory, děti a problematickou mládež.
Green care in CR (recent stage and the future development)
Keywords: Green care; farma; zdravotnické a sociální služby; kvalita života; zdraví; organizace.; Green care; farm; health and social care; health; quality of life; health; organization.