Způsoby uspokojování duchovních potřeb klientů katolického vyznání - Löffelmannová, Blanka (Jihočeská univerzita, 2007)
Duchovní a náboženské přesvědčení jsou významné v životě mnoha lidí. Duchovní přesvědčení většinou nabývá většího významu v období nemoci, a některým lidem může pomoci lépe se s nemocí vyrovnat. Tento druh potřeb byl v naší společnosti donedávna tabu. V teoretické části je vymezen pojem potřeba, druhy potřeb, hierarchie potřeb podle A. H. Maslowa, dále jsou zde popsány změny v uspokojování potřeb v období nemoci a vysvětleny pojmy duchovní blaho a holistické pojetí člověka. V druhé části je teorie zaměřená na vymezení pojmů křesťanství, katolická církev, víra, svátosti, modlitba, pastorační péče a vysvětlena problematika nemoci ve vztahu ke křesťanské víře. Praktická část si klade za cíl zjistit, do jaké míry jsou uspokojovány duchovní potřeby klientů katolického vyznání, zjistit, zda sestry při odběru ošetřovatelské anamnézy zjišťují náboženské vyznání klienta a zjistit, zda sestry informují klienty o možnostech uspokojovány duchovních potřeb spojených s jejich vírou. V závěru práce jsou popsána fakta, která vyplývají z výsledků výzkumu v závislosti na cílech, které byly na začátku stanoveny.
The ways of satiation spiritual necessities clients of catholic confession
Keywords: Sestra; klient; katolické vyznání; víra; duchovní potřeba.; Nurse; client; catholic confession; faith; spiritual necessity.