Pěstování a využití kukuřice v ČR - Hovorka, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářské práce se zabývá pěstováním a využitím kukuřice seté (Zea mays) v České republice za posledních 24 let. Práce je vypracována formou literární rešerše. Kukuřice je nenahraditelnou plodinou ve výživě lidí, hojně se využívá ke krmným účelům, průmyslovému využití a k energetickým účelům. Díky široké škále hybridů se pěstuje v různých klimatických podmínkách, s konkrétním cílem pěstování a vysokým výnosovým potenciálem. Kukuřice patří mezi velmi pěstované plodiny na našem území. Od roku 1990 do roku 2013 došlo ke změnám v pěstování a využití kukuřice. Díky těmto změnám se z České republiky stal vývozce kukuřičného zrna. Ze získaných dat a informací je možné konstatovat, že osevní plochy mají rostoucí tendenci. K tomuto faktu přispěla výstavba zemědělských bioplynových stanic, protože kukuřice je jejich hlavním substrátem. Agrotechnika kukuřice se neustále vyvíjí a její změny vedou ke snížení eroze půdy a k vyšším výnosům. Ostatní změny, ke kterým došlo v agrotechnice, osevních plochách, výnosech a důvody těchto změn, řeší tato práce.
Maize growing in the Czech Republic
Keywords: Kukuřice; agrotechnika; osevní plochy; výnosy; maize; agrotechnics; sowing areas; yields