Hodnocení efektivnosti konkrétního investičního projektu - Markytánová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem diplomové práce je jednak zhodnocení efektivnosti investičního projektu společnosti ABC pomocí vybraných metod ekonomického hodnocení efektivnosti investic a druhým cílem práce je výběr optimální varianty financování investičního projektu s ohledem na minimalizaci nákladů. Vzhledem k tomu, že se jedná o společnost zabývající se výrobou, je použit jako základ pro stanovení budoucích příjmů z investičního projektu výpočet kalkulací produktů X a Y na základě poskytnutých dat od společnosti. Kalkulace vychází z reálné výrobní kapacity stroje. Predikce příjmů a výdajů počítá se čtyřprocentním meziročním nárůstem. Výdaje zahrnují i náklady, které souvisí s použitím cizího kapitálu, neboť použití modelu INFA, který je v této práci použit pro výpočet diskontní sazby, vyžaduje úpravu cash flow na metodu equity. Při sestavování cash flow byla použita přímá metoda na základě plánu příjmů a výdajů. Z důvodu plánovaných výdajů na pojištění výrobního stroje a úvěrových splátek, jsou tyto položky v cash flow zohledněny. Dalším cílem je výběr způsobu financování investičního projektu s ohledem na minimalizaci nákladů. Společnost nedisponuje dostatečně vysokým vlastním kapitálem, který by mohl být použit na financování investičního projektu, proto jsou navrhovanými způsoby zajištění financování čerpání podnikatelského úvěru nebo možnost financování finančním leasingem. Navrhované způsoby financování a jejich zhodnocení, které přihlíží na minimalizaci nákladů, je provedeno na základě metody diskontovaných výdajů na podnikatelský úvěr a finanční leasing.
The evaluation of the effectiveness of a particular investment project
Keywords: investiční rozhodování; ekonomická efektivnost; cash flow; diskontní sazba; financování; investment decision making; economic effectiveness; cash flow; discount rate; financing