Alternativní vzdělávání v podmínkách české vesnice - Prchlíková, Markéta (Jihočeská univerzita, 2018)
Tématem bakalářské práce je alternativní vzdělávání v podmínkách české vesnice. Práce je rozdělena na dvě části. První teoretická část pojednává o alternativním vzdělávání, shrnuje aktuální možnosti a stav alternativního vzdělávání v Táboře a jeho okolí a popisuje vybrané prvky, metody a přístupy alternativního vzdělávání, které se uplatňují v zmiňovaných alternativách a které lze aplikovat i v rámci pedagogiky volného času při volnočasové práci s dětmi předškolního a mladšího školního věku. V druhé části bakalářské práce je realizován výzkum. Pomocí dotazníkového šetření bylo zjištěno jaké povědomí a postoje mají rodiče na jihočeské vesnici k alternativnímu vzdělávání a jaké metody a prvky ve výchově a vzdělávání tito rodiče u svých dětí upřednostňují. Poznatky získané výzkumem jsou informacemi pro definování podmínek, za kterých je možné v místě výzkumu realizovat v rámci rodičovské iniciativy volnočasové aktivity s prvky alternativního vzdělávání pro děti předškolního a mladšího školního věku.
Alternative education in the conditions of the Czech village
ALTERNATIVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ V PODMÍNKÁCH ČESKÉ VESNICE
Keywords: alternativní vzdělávání; alternativní školy; prvky alternativního vzdělávání; metody alternativního vzdělávání; volnočasové aktivity; alternative education; alternative schools; elements of alternative education; alternative education methods; leisure activities