Ošetřovatelská péče o ženy po ablaci prsu z pohledu žen - Tóthová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2017)
V současné době je karcinom prsu jedním z nejzávažnějších nádorových onemocnění u žen. Jde o onemocnění velmi závažné, proto je nutné těmto ženám věnovat zvýšenou pozornost. Tato bakalářská práce se věnuje ženám, které podstoupily ablaci prsu. Je zaměřena na subjektivní pohled pacientek na předoperační a pooperační péči. V teoretické části je zmíněná anatomie, druhy karcinomu prsu, příčiny a klinické projevy karcinomu prsu. V další části je zmíněna prevence, prognóza, diagnostika a léčba karcinomu prsu. Následující kapitoly se věnují předoperační a pooperační ošetřovatelská péči o ženy po ablaci prsu. V poslední kapitole jsou zmíněny podpůrné skupiny a jejich činnost. Empirická část zahrnuje výsledky výzkumného šetření, které se zabývá předoperační a pooperační ošetřovatelskou péčí o ženy po ablaci prsu z pohledu žen a informovaností o podpůrných skupinách. Ke zpracování dat byl použit kvalitativní výzkum. Jako metoda výzkumného šetření byl zvolen polostrukturovaný rozhovor a ženám bylo položeno 18 otázek. Rozhovory byly nahrány, přepsány do textové podoby a následně byly kategorizovány a analyzovány. Tato bakalářská práce byla psána tak, aby přinesla základní přehled ošetřovatelské péče o ženy po ablaci prsu. Jako výstup bakalářské práce je návrh na příručku pro všeobecné sestry (ošetřující personál), které pečují o ženy po ablaci prsu.
Nursing care for the women after breast ablation from the point of view of the women
Keywords: Onkologie; karcinom prsu; ablace prsu; ošetřovatelská péče; podpůrné skupiny.; Oncology; breast carcinoma; breast ablation; nursing care; support groups.