Výzkum zvládání náročných situací v průběhu interakce pracovníků Domova se zvláštním režimem s klienty s diagnózou Alzheimerova nemoc a demence - Effenbergerová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá vznikem a řešením náročných situací mezi klienty s diagnózou Alzheimerova choroba a demence a pracovníky pobytové sociální sluţby Domov se zvláštním reţimem a jejich vzájemné interakce. V teoretické části se soustředí na objasnění samotné diagnózy včetně jejích projevů, s tím související paměť a její poruchy a komunikaci. Popisuje náročné situace vyskytující se při péči o takto nemocné klienty, teorii frustrace a stresu a dále také zmiňuje copingovou strategii. Na závěr teoretické části vystihuje osobu pracovníka ve vztahu ke klientovi. V metodologické části jsou objasněny pouţité metody výzkumy, tedy zakotvená teorie, zúčastněné pozorování a polostrukturovaný rozhovor. Ve výzkumné části byla představena instituce zabývající se sociální sluţbou a dále byly podle principu zakotvené teorie zanalyzovány jednotlivé polostrukturované rozhovory. V závěru práce bylo provedeno shrnutí náročných situací vyskytujících se při práci s klienty sociální sluţby Domov se zvláštním reţimem, specifikace agresivních situací, dále shrnutí emocí u pracovníků pomáhající profese a přehled ovládacích mechanismů jednotlivých pracovníků.
Qualitative research into management of challenging situations by workers in the Long Term Care facility with a special regime for clients diagnosed with Alzheimer's disease and dementia.
Keywords: demence; paměť; komunikace; náročné situace; coping; sociální služba; zakotvená teorie; dementia; memory; communication; challenging situations; coping; social service; grounded theory.