Řešení protierozní ochrany na modelovém povodí matematickým modelováním. - Kříha, Jan (Jihočeská univerzita, 2010)
Náplní diplomové práce je posouzení a vyhodnocení erozních jevů na povodí Budského potoku. Zájmové území spadá do třech katastrálních území, a to Malče, Besednice a Soběnov. Rozloha řešeného povodí je 7.1 km2. Nedílnou součástí práce je průzkum území z hlediska pedologického a hydrogeologického. Dále bylo vyhodnoceno nakládání s odpady v přilehlých obcích. Na povodí má významný vliv nádrž Besednice. Bylo proto provedeno zhodnocení jejího vlivu na okolí a její protierozní funkce. S využitím nabytých informací byl proveden výpočet N-letých vod a množství splavené půdy dle Wischmeiera a Smithe. Dalším cílem je takto získaná data zpracovat za pomocí softwarového modelování a analyzovat získaný výstup. Na základě těchto podkladů a výsledků jsou doporučena opatření vedoucí ke snížení smyvu půdy z těchto pozemků.
Solution of erosion protection at the model basin using mathematical modeling
Keywords: eroze; univerzální rovnice ztráty půdy dle Wischmeiera a Smithe; splavená půda; nádrž; povodí; protierozní opatření; N-leté vody; softwarové modelování; erosion; universal soil loss equation by Wishmeier and Smith; catchment basin; reservoir; erosion control; N-year water; software modeling