The Sims: herní simulace života, ve které jsou všichni vítězi - Janoušková, Jitka (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce se věnuje počítačové hře The Sims, jedné z nejrozšířenějších strategických her založených na pokusu o simulaci skutečného života. Cílem bakalářské práce je popsat základní herní mechanismy The Sims a na základě odborné literatury a "zúčastněného pozorování" v samotném herním prostředí reflektovat vztah "skutečného" a "virtuálního" života. (V jakém smyslu lze The Sims považovat za analogii skutečného světa? Do jaké míry se oba světy mohou prolínat?). Pozornost je věnována zejména aspektům různých podob interaktivity, senzorického zakoušení virtuálního světa, nabízených sociálních rolí a životních situací. Bakalářská práce vychází zejména z tzv. herních studií a studií digitální kultury.
The Sims: The Life Simulation Game Where Everybody Wins
Keywords: Klíčová slova Počítačové hry; simulace života; virtuální svět; The Sims; moderní média; Keywords Computer games; life simulation; virtual world; The Sims; modern media