Negativní utopie v období meziválečném a poválečném - Novotná, Michaela (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá charakteristikou a interpretací negativních utopií z meziválečného a poválečného období. Metodologicky bude práce opřena o teorii reprezentace, na negativní utopie tak bude nahlíženo jako na produkty dobového dění a myšlení. Cílem této práce je zamyslet se nad tím, jakým způsobem se v meziválečných a poválečných negativních utopiích otiskují dobové diskuze a představy o světě, společnosti a člověku. Utopie meziválečného a poválečného Československa budou zvažovány v dobovém kontextu. V rámci jednotlivých kapitol bude analyzován vztah antiutopického žánru k dobovému myšlenkovému horizontu. Diplomová práce se ptá na to, jakým způsobem negativní utopie reagují na proměňující se svět a na válečné a totalitní zkušenosti dvacátého století.
Negative-utopia in the 1920s and 30s and in the Postwar Period
Keywords: negativní utopie; meziválečné období; poválečné období; teorie reprezentace; negative utopias; inter-war period; post-war period; theory of representation