Sociální aspekty mentální retardace - Machová, Linda (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce je zaměřena na problémy začleňování jedinců s mentální retardací do společnosti. Východiskem teoretické části je vymezení pojmu mentální retardace a její etiologie, klasifikace mentální retardace a stručná charakteristika jednotlivých stupňů. Dále práce popisuje sociální aspekty mentální retardace, zejména průběh socializace jedince s mentální retardací v rodině a v zařízení ústavní péče. Představuje také nové formy péče o jedince s mentální retardací a hodnotí možnosti využití. Praktická část práce obsahuje dvě případové studie, v nichž je popisován a následně srovnáván vývoj jedinců s mentální retardací vyrůstajících v odlišném prostředí rodiny a ústavní péče.
Social aspects of mental retardation