Volba právní formy podnikání z hlediska daňového zatížení - Kubová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2017)
Cílem této diplomové práce je zhodnotit možnosti daňové optimalizace ve vazbě na jednotlivé právní formy podnikání. Práce charakterizuje jednotlivé právní formy podnikání a daňový systém podle platné legislativy České republiky. V dalším kroku je analyzováno daňové zatížení jednotlivých forem, a to z hlediska daně z příjmů. Metodika práce uvádí postup pro zjištění daňového zatížení, resp. daňové povinnosti a disponibilních prostředků. Podstatnou částí práce jsou možnosti daňové optimalizace a jejich vliv na daňovou povinnost. Praktická část se zabývá vybranými formami podnikání a porovnává jejich daňové zatížení a disponibilní prostředky, které jsou k dispozici po úhradě povinných plateb. Závěr práce obsahuje shrnutí a porovnání výsledků z praktické části, výhody a nevýhody jednotlivých forem a doporučení. Toto doporučení by mělo poskytnout návod budoucím podnikatelům při výběru právní formy podnikání, pokud se rozhodují na základě již zmíněných 2 aspektů, tj. daňové zatížení a disponibilní prostředky po úhradě povinných plateb.
The choice of legal form of business from the point of view of tax burden
Keywords: daň; právní forma podnikání; daňové zatížení; daň z příjmů; daňová optimalizace; tax; legal form of business; tax burden; income tax; tax optimization