Výtvarná realizace knihy: Bible pro děti. - Uhlířová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2007)
Moje diplomová práce by měla spojovat všechny tři studijní obory, tedy výtvarnou výchovu, občanskou výchovu a pedagogiku. Cílem práce je vytvoření autorské knihy biblických příběhů pro děti. Základní myšlenkou je přiblížit bibli nevěřícím lidem, respektive dětem. Teoretickou část diplomové práce jsem nazvala podtitulem K čemu Bible? Vysvětluji v ní, proč by měl i nevěřící člověk bibli znát. Bibli zkoumám z různých úhlů pohledu. Pátrám po tom, jaký má kniha knih význam pro různé skupiny lidí (věřící a nevěřící, děti, umělci...), řeším vztah Bible - výtvarné umění, zabývám se také tématem Bible ve škole. Jedna kapitola je věnována výčtu různých rčení, jmen a dalších věcí, které pocházejí z Bible a my je používáme v běžné řeči. V mé práci má místo také moje osobní zkušenost s Biblí, můj vztah k ní. V poslední kapitole potom popisuji postup práce na praktické části. V praktické části své diplomové práce jsem se zaměřila na Starý zákon. Převyprávěla jsem některé příběhy ze Starého zákona jazykem vhodným pro děti. K těmto biblickým příběhům jsem vytvořila soubor ilustrací technikou linorytu (celkem 19 celostránkových, 5 polovičních, 3 malé a obálka knihy). Své texty a ilustrace jsem potom uspořádala do knihy, jejíž grafickou úpravou jsem se také zabývala. Tuto knihu příběhů jsem nazvala První krok k Bibli.
Graphic realization of a book: Bible for children
Keywords: Bible; ilustrace; linoryt; nevěřící; děti; biblické příběhy; Starý zákon; biblický kánon; křesťané; židé; Bible; ilustration; lino-cutting; atheist; children; Bible stories; Old Testament; Bible canon; christians; Jews