Vybrané aktivity související s hudbou ve volném čase žáků 2. a 3. tříd základních škol - Lívanská, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zabývá hudebními aktivitami dětí mladšího školního věku. Teoretická část se věnuje pojmu hudba a volný čas, funkcím hudby, aktivnímu a pasivnímu využití hudby. Dále je charakterizován mladší školní věk a pojem hudební tvořivost. V souvislosti s hudební tvořivostí jsou popsány její rysy a psychologické předpoklady. Praktická část se věnuje vybraným hudebním aktivitám žáků 2. a 3. tříd základních škol. Prostřednictvím dotazníků je zjišťováno, jak se žáci těchto tříd věnují hudebním aktivitám ve volném čase. Zjišťuje, zda se žáci věnují hudbě aktivně nebo pasivně.
Selected activities related to music in leisure time by pupils in the 2nd and 3rd grades of primary schools
Keywords: hudba; volný čas; mladší školní věk; hudební tvořivost; aktivní využití hudby; pasivní využití hudby; hudební nástroje; zpěv; poslech hudby; music; leisure time; younger school age; creativity in music; active music utilisation; passive music utilisation; musical instruments; singing; listening to music