Analýza kvality života u dospělých žen ve věku 18 až 35 let pracujících na call centru s aspektem na psychosociální determinanty zdraví. - Píchová, Denisa (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce je zaměřená na analýzu kvality života žen pracujících na call centrech ve věku 18 až 35 let. Specifika této práce jsou směnný provoz a vysoké pracovní nasazení, psychická náročnost a časté stresové situace. Analýza kvality života se zaměřuje na psychickou a sociální oblast zdraví a cirkadiánní rytmy. V teoretické části rozvádím základní pojmy vyplývající z názvu práce, především jejich definice a význam. Následně v praktické části vyhodnocuji dotazník kvality života, který obsahuje otázky týkající se témat obsažených v teoretické části, a zjišťuji, jaká je kvalita života u skupiny 200 žen. Zvláště se soustředím na otázky ohledně pocitu vyhoření, celkový pocit spokojenosti a osobní pohody, a jestli má směnný provoz, ovšem bez nočních směn negativní vliv na cirkadiánní rytmy. Ke zjištění používám standardizovaný dotazník WHOQOL-BREF (krátká verze) a dotazník na cirkadiánní rytmy. Cílem mého výzkumu je zjištění vlivu této specifické práce a míra negativních dopadů pracovní zátěže na celkovou kvalitu života. V závěrečné části jsou shrnuty výsledky výzkumu, kdy z analýzy vyplývá, že práce na call centru nemá významně negativní dopady na kvalitu života ani na cirkadiánní rytmy.
The Analysis of Quality of Life in Adult Women at the Age 18-35 Years, Who Work at Call Center, with Focus on Psychosocial Aspects of Health.
Keywords: Kvalita Života; Ženy; Psychické a Sociální Determinanty; Zdraví; WHOQOL-BREF; Cirkadiánní Rytmy; Quality of Life; Women; Psychological and Social Aspects of Health; WHOQOL-BREF; Circadian Rythms