Vybrané somatické znaky a motorická výkonnost dívek ve věku 7 a 10 let - Novotná, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato práce je zaměřena na sledování změn vybraných somatický znaků a motorické výkonnost dívek ve věku 7 a 10 let. Součástí výzkumu bylo i dotazníkové šetření, které bylo zaměřeno na výživu a životní styl sledovaných dívek a jejich rodičů. Výzkum byl prováděn na pěti různých základních školách (Tábor, Soběslav, České Budějovice, Tvrdonice). Během výzkumu bylo měřeno 26 somatických rozměrů, 2 funkční zkoušky a 5 motorických testů pro stanovení motorického vývoje dívek. Dále jsou předkládány výsledky dotazníkového šetření dětí a jejich rodičů. Z některých tělesných rozměrů bylo vypočítáváno tělesné složení (hmotnost kostry, hmotnost kůže a podkožní tkáně, hmotnost svalstva a hmotnost zbytku těla) a somatotyp. Údaje byly zaznamenávány do předem připravených záznamních listů a poté byly statisticky vyhodnoceny a zpracovány do tabulek a grafů. Získané výsledky byly porovnávány s výsledky starších výzkumů.
Selected somatic characteristics and motor performance of girls aged 7 and 10 years
Keywords: antropologie; somatologie; růst; vývoj; mladší školní věk; motorická výkonnost; anthropology; somatology; growth; development; the school age; motor performance