Problematika propuštění pacienta ve vegetativním stavu do domácího ošetřování - Vránová, Magdaléna (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem diplomové práce je podrobně informovat o nejnovějších směrech klinické a ošetřovatelské praxe o potřebách pacientů ve vegetativním stavu i jejich pečovatelů. Také o vztazích v systému dlouhodobé ošetřovatelské péče, poskytování zdravotně-sociálních služeb a rehabilitaci. Rovněž má poukázat na nejpalčivější problémy současné situace pacientů ve vegetativním stavu a jejich rodin, zejména pak z hlediska propouštění pacienta do domácího ošetřování a dostupnosti služeb určených této cílové skupině. Nejaktuálnější poznatky i osvědčené metody budou sumarizovány do jednoduché a srozumitelné formy, která poslouží jako vodítko jednak pro zdravotníky, tak pro pečovatele.Pro diplomovou práci bude použita metoda Review a syntézy. Přehled dosavadních znalostí a studií v oblasti péče o pacienty ve vegetativním stavu bude syntetizován a zaměřen na domácí ošetřování s doporučením pro praxi a vyznačením slabých míst.U těchto pacientů je potřebná dlouhodobá následná, ošetřovatelská a rehabilitační péče. Speciální kapitolu věnujeme specifickým potřebám pacientů ve vegetativním stavu a odpovídající ošetřovatelské péči, rehabilitaci a problematice propuštění. Zásadní část tvoří provázanost formální a neformální péče, příprava pečovatele na jeho budoucí úlohu a související sociálně-ekonomická problematika. Závěrem také konstatujeme právní s etické aspekty celé oblasti týkající se medicínské a ošetřovatelské péče o pacienty ve vegetativním stavu. V souladu s cílem této práce bude pro potencionální neformální pečovatele vypracován manuál jak pečovat o svého blízkého, kam se obrátit v případě nouze a jaké kroky učinit během mezistupně institucionální a domácí péče. Výsledky mohou být využity pro další zkoumání a jako další zdroj informací také pro zdravotníky.
Problems with the dismission of patient in a vegetative state to home care
Keywords: Domácí ošetřovatelská péče; edukace; neformální pečovatel; sociální péče; vegetativní stav; Education; home nursing care; informal caregiver; social care; vegetative state