Logoterapeutické hodnoty v životě rodičů dětí s mentálním postižením a poruchami autistického spektra - Smetanová, Dana (Jihočeská univerzita, 2016)
Ve své práci charakterizuji základní pojmy z oblasti mentálního postižení a diagnózy autismu. Snažím se nastínit náhled z morálního a pedagogického pohledu na děti s mentálním postižením a poruchami autistického spektra, jaký je smysl a míra potřeby vzdělávání a zároveň rozebírám nároky kladené na rodiče, pedagogy, sociální pracovníky. Protože se práce zabývá logoterapeutickými hodnotami rodičů dětí s mentálním postižením a poruchami autistického spektra, popisuji význam tvůrčích, zážitkových, postojových hodnot v životě člověka a rodičů těchto dětí. V celkovém kontextu se práce věnuje logoterapii s ohledem na možnou rezignaci rodičů na životní osud, který je spojen s obtížnou životní situací. Ve své práci jsem použila kvalitativní výzkum a metodu výzkumného šetření s prvky kvalitativní analýzy dat, jelikož mi tato metoda dovoluje pracovat s menšími výzkumnými soubory. Výzkum probíhal mezi rodiči dětí s mentálním postižením a poruchami autistického spektra, kteří jsou členy Asociace rodičů dětí se zdravotním postižením, nebo jejichž děti využívají služeb školy Rolnička provozované Diakonií Českobratrské církve evangelické. Cílem je zjistit, zda se v žebříčku hodnot rodičů dětí s postižením vyskytují logoterapeutické hodnoty formulované V. E. Franklem. Na závěr bylo provedeno zhodnocení získaných údajů.
Logotherapeutical Values in the Life of Parents of Mentally Disabled Children and Children with Autistic Spectrum Disorder
Keywords: mentální postižení; autismus; logoterapie; logoterapeutické hodnoty tvůrčí; zážitkové; postojové; životní smysl v logoterapii; motivace; mental disability; autism; logotherapy; logotherapeutical values - creativity; experience and attitude values; the sense of life in logotherapy; motivation