Dotace územním rozpočtům v ČR po roce 1993. Teoretická a empirická analýza. - Drnková, Martina (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem diplomové práce bylo zhodnotit roli, strukturu a vývoj dotací v systému financování obcí České republiky po roce 1993. Zjistit jak se promítla do systému financování obcí reforma veřejné správy, a zda napomohla ke zvýšení finanční soběstačnosti. Analýza vývoje dotací byla provedena, porovnáním vývoje celkové výše dotací a vlastních příjmů ve vztahu k celkovým příjmům v letech 1994 - 2007. Dále bylo k dosažení požadovaného cíle využito analýzy struktury dotací a analýzy průměrné velikosti dotací na jednotku v období 2001 - 2007. Práce se zaměřovala především na obce Jihočeského kraje. Z celkového počtu 622 obcí byl vybrán reprezentativní vzorek 179 obcí, na kterém byla analýza provedena. Do analýzy byly rovněž zahrnuty všechny obce v ČR s počtem obyvatel nad 40 001. Celkový počet obcí v reprezentativním vzorku činil 203. Obce byly rozděleny podle počtu obyvatel do osmi velikostních kategorií. Reforma veřejné samosprávy zapříčinila, že do rozpočtů obcí začaly plynout příjmy ze sdílených a svěřených daní, což přispělo k vyšší finanční a rozhodovací soběstačnosti obcí. Dotace představují, i přes reformu veřejné správy, stále svým objemem poměrně výrazný podíl zdrojů územních rozpočtů. Analýzou bylo odhaleno, že nenárokové dotace, stejně tak jako nárokové dotace rostou, s růstem počtu obyvatel. Zároveň zde byla zjištěna i značná variabilita v dotačních příjmech mezi obcemi v jednotlivých velikostních kategoriích. Variabilita naopak klesala s růstem počtu obyvatel.
Subsidies for Regional Budgets in the Czech Republic after 1993. Theoretical and Empirical Analysis.
Keywords: obec; dotace; dotační systém; analýza dotací; fiskální decentralizace; municipality; subsidy; system of subsidies; analysis of subsidies; fiscal decentralization