Kolektivizace zemědělství a vývoj JZD na Vysokohrádecku do likvidace obcí - Bartuška, Jan (Jihočeská univerzita, 2013)
Předkládaný text je příspěvkem k zobrazení násilné přeměny tradičního způsobu života a hospodaření vesnice v etapě její socialistické přestavby v jednotce menší než okres. Porozumění událostem je dosaženo kombinací makrohistorického a mikrohistorického přístupu. Třebaže se za rozhodující mezník v kolektivizaci považuje rok 1949, rok vydání zákona o jednotných zemědělských družstvech, je celé období od konce druhé světové války přípravou na realizaci tohoto zákona. Komunisté všechny možnosti uměli dobře a efektivně využít k prosazení svých záměrů při uchopení moci. Poté tvrdě a bez skrupulí prosazovali její udržení a přeměny struktury společnosti podle svých plánů. Podřízení si venkova je nejmarkantněji vidět v 50. letech a důsledky pak v době následující. Protože komunistický režim byl direktivní, vždy půjde o záměry a nařízení shora a nikdy o politiku prováděnou zdola směrem nahoru. Tím je také dán postup zobrazování událostí od jeho úřední podoby k realizaci v místě. Součástí práce jsou i přiložené dobové dokumenty.
Collectivization of agriculture and development of co-operative farms on the territory of Vysoký Hrádek until the disposal of villages