Koordinovaná rehabilitace u klientů s roztroušenou sklerózou - Chlapcová, Kristina (Jihočeská univerzita, 2019)
Tématem bakalářské práce je "Koordinovaná rehabilitace u klientů s roztroušenou sklerózou". Práce se zabývá informovaností o koordinované rehabilitaci a zkušenostmi klientů s koordinovanou rehabilitací. Hlavním cílem práce bylo zjistit, jaká část koordinované rehabilitace je pro klienty nejpřínosnější. Dílčím cílem práce pak bylo zjistit, jak byli klienti o koordinované rehabilitaci informováni a která část koordinované rehabilitace je klienty podceňována. Práce je rozdělena na část teoretickou a výzkumnou. Na začátku práce se věnuji současnému stavu diagnostiky a léčby roztroušené sklerózy. Dále i současnému stavu koordinované rehabilitace. Seznamuji s jednotlivými částmi koordinované rehabilitace a jejich využitím. U některých částí koordinované rehabilitace mluvím i o jejich právním vymezení. Pro výzkum jsem si zvolila kvalitativní výzkumnou strategii. Sběr dat proběhl za pomoci polostrukturovaného rozhovoru. Respondenti byli vybráni postupem zvaným "sněhová koule". Jedná se o typ vzorkování, kdy volba dalších respondentů probíhá na základě doporučení již zkoumaného jedince. Všichni respondenti byli diagnostikovaní pacienti s diagnózou roztroušené sklerózy, což bylo klíčové pro můj výzkum. V praktické části práce uvádím výsledky svého výzkumu. Tyto výsledky jsou v mé práci také diskutovány. Z výzkumu vyplynulo, že informovanost o některých částech koordinované rehabilitace je velmi dobrá. Části, o kterých byli respondenti informování více, jsou i respondenty více využívané. Informovanost o koordinované rehabilitaci jako celku je velmi malá. Nedochází tak k využití jejího plného potenciálu. Práce může být využita jako zdroj informací pro klienty s roztroušenou sklerózou, jejich rodiny či pro pracovníky v jednotlivých částech koordinované rehabilitace. Výsledky práce lze použít jako pomůcku pro zlepšení informovanosti klientů o koordinované rehabilitaci.
Coordinated rehabilitation of clients with multiple sclerosis
Keywords: Roztroušená skleróza; koordinovaná rehabilitace; informovanost; zkušenost; podcenění; Multiple sclerosis; coordinated rehabilitation; state of knowledge; experience; undervaluation