NGOismus: Analýza pojmu - Klečatská, Linda (Jihočeská univerzita, 2008)
Práce se zabývá pojmem NGOismus a jeho analýzou v širších souvislostech, a to s důrazem na společensko politický a ekonomický kontext prostředí v České republice. Nejprve se věnuje problematice pojmosloví používaném pro označení neziskového sektoru a charakteristice neziskové organizace jako takové. Dále se zabývá možnostmi ovlivňování neziskového sektoru ze strany státu, a to z hlediska legislativy a financování. V poslední kapitole nastiňuje problematiku různých pojetí občanské společnosti a diskusi, která vznikla v souvislosti s označováním určitých tendencí některých organizací třetího sektoru jako NGOismus a postdemokracie. Na vymezení těchto pojmů navazuje diskuse o možnostech třetího sektoru prosazovat své zájmy prostřednictvím lobbyingu.
NGOism: An Analysis
Keywords: nevládní neziskový sektor; nestátní neziskový sektor; třetí sektor; nezisková organizace; občanská společnost; postdemokracie; lobbying; síťování; non-governmental sector; non-profit sector; third sector; NGO; civil society; postdemocracy; lobbying; networking