Zhodnocení zavedení ochranného opatření - evakuace, při havárii JE Fukušima - Sláma, Filip (Jihočeská univerzita, 2020)
Cílem této bakalářské práce je zhodnotit ochranná opatření, především pak evakuaci obyvatelstva, její vývoj a průběh. K dosažení cíle bakalářské práce byla stanovena výzkumná otázka: Byla dostatečná ochranná opatření a následný postup při evakuaci osob z evakuačních zón? Teoretická část je věnována především problematice jaderných elektráren, radiační ochraně a evakuace. Jsou zde popsány děje, které se odehrály přímo na jaderné elektrárně Fukušima I Daiči, od úderu zemětřesení a tsunami, až po vyvrcholení událostí na jednotlivých reaktorech. Ve výzkumné části se práce zabývá vývojem evakuace v evakuačních zónách a v samotné jaderné elektrárně. Dále jsou popsána následná ochranná opatření, následky a situace po havárii až po současnost. Metodikou této práce bylo shromažďování dostupných informací z oficiálních zahraničních zdrojů, legislativních dokumentů, ale také i z publikací odborníků. Zpracování dostupných informací a zhodnocení následků evakuace přineslo nepříjemné zjištění. Ztráty na životech, které člověka určitým způsobem donutí zamyslet se nad výběrem osob vhodných k evakuaci. V této práci byly mimo jiné zjištěny a zmíněny technické nedostatky elektrárny, informační pochybení v komunikaci obyvatelstva a v poslední řadě i pochybení lidského faktoru. Práce může být využita ve všeobecné problematice jaderných elektráren a evakuací pro studijní účely nebo jako informační zdroj ve školství, energetice nebo státní správě.
Evaluation of introduction protection measures - evacuation at crash of Nuclear power station Fukushima
Keywords: Fukušima; reaktor; havárie; evakuace; záření; jaderná elektrárna; Japonsko; katastrofa; Fukushima; reactor; crash; evacuation; radiation; nuclear power station; japan; disaster