Využití her k opakování slovní zásoby na úrovni A2 (podle SERR) - Šilhanová, Eva (Jihočeská univerzita, 2014)
Tato diplomová práce s názvem Využití her k opakování slovní zásoby na úrovni A2 (podle SERR) se zaměřuje na možné způsoby využití her v hodinách anglického jazyka na druhém stupni základní školy. Teoretická část se zabývá teorií hry obecně, významem a smyslem her a také jejich využitím při vyučování. Následně se věnuji různým typologiím her dle různých autorů a publikací z obecného hlediska. Dále vymezuji jazykovou hru a její možné typologie a naposledy se věnuji teorii opakování slovní zásoby a konkrétním publikacím od různých autorů, kterých lze při opakování slovní zásoby využít. Součástí praktické části je popis dokumentů, z nichž jsem vycházela při realizaci projektu, a to SERR (vymezení úrovně A2), RVP a ŠVP. Realizovaný projekt obsahuje soubor realizovaných vyučovacích hodin, při kterých byla opakována vytipovaná slovní zásoba dle konkrétní učebnice v konkrétním ročníku základní školy. Cílem práce je zjistit, zda je možné zahrnout hry do jazykové výuky, zejména při opakování a procvičování učiva, jako její plnohodnotnou součást a zda hra skutečně dokáže žáky motivovat natolik, aby se jí všichni aktivně zúčastnili.
Games for Vocabulary Revision at A2 level (according to CEFR)
Keywords: Hra; didaktická hra; jazyková hra; typologie her; opakování slovní zásoby; Společný evropský referenční rámec pro jazyky (úroveň A2); Rámcový vzdělávací program; Školní vzdělávací program; Game; didactic game; language game; typology of games; revising vocabulary; the Common European Framework of Reference for Languages (level A2); the Framework Educational Programme; the School Educational Programme