Přístup zdravotnického záchranáře k akutním intoxikacím v přednemocniční neodkladné péči - Pochtiol, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2011)
Abstrakt Bakalářská práce Přístup zdravotnického záchranáře k akutním intoxikacím v přednemocniční péči se skládá z teoretické a výzkumné části. V teoretické části se na úvod zmiňuji o historii zdravotnické záchranné služby a popisuji práci zdravotnického záchranáře. Hlavním tématem mé práce jsou akutní intoxikace, způsoby a příčiny jejich vzniku a následná terapie. Protože je problematika akutních intoxikací velmi rozsáhlá, zaměřil jsem se tedy na nejčastější druhy intoxikací se kterými se zdravotničtí záchranáři mohou setkat prostřednictvím výjezdů ZZS a jejich terapiemi v PNP. Má bakalářská práce měla za cíle zjistit, zda mají zdravotničtí záchranáři dostatečné teoretické znalosti a praktické zkušenosti v oblasti akutních intoxikací. Pro výzkum jsem využil kvantitativní metodu sběru dat formou anonymních dotazníků určených zdravotnickým záchranářům v Jihočeském kraji. Jako hypotézy jsem si zvolil, že zdravotničtí záchranáři mají dostatečné znalosti v oblasti akutních intoxikací a nejvíce praktických zkušeností s intoxikacemi alkoholem. Z vyplněných dotazníků vyplývá, že mnou stanovené hypotézy byly potvrzeny. Přál bych si, aby má bakalářská práce byla přínosem pro zdravotnické záchranáře v oblasti informací o akutních intoxikacích.
Approach of medical rescuer to acute intoxication in prehospital emergency care
Keywords: Přednemocniční neodkladná péče Akutní intoxikace Toxická látka Antidota Zdravotnická záchranná služba; Prehospital emergency care Acute intoxication Toxic substance Antidotes Emergency Medical Service