Zabezpečování veřejných služeb obcí - Ambrož, Pavel (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce se zabývá alokační funkcí veřejných financí, konkrétně veřejnými výdaji na úrovni obcí. Jsou zde představeny veřejné služby zabezpečované obcemi, ať už dobrovolně podle rozhodnutí obecního zastupitelstva, či povinně na základě zákona. Dále důvody, proč je nutná existence tohoto způsobu zajišťování statků, a proč nemůže být obstarávání těchto statků zajišťováno klasickými tržními způsoby. Práce ukazuje cesty, které má obec k dispozici k zajištění veřejných služeb, blíže je představuje a upozorňuje na úskalí při jejich realizaci. Praktická část je zaměřena na analýzu výdajů a analýzu procesu zabezpečování veřejných služeb ve městě Týn nad Vltavou.
Securing of public services by a municipality
Keywords: veřejné služby; veřejné statky; výdaje obcí; zabezpečování služeb; public services; public goods; municipal spending; securing services