Porovnání manželství homosexuálů v České republice a německy mluvících zemích - Smolová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2021)
Bakalářská práce se zabývá možnými typy svazků homosexuálních párů v České republice a ve Spolkové republice Německo, Rakouské republice, Švýcarské konfederaci a v Lichtenštejnském knížectví a jejich porovnání. Nabízí úvod do problematiky stejnopohlavních svazků a dále se soustředí na situaci v jednotlivých zkoumaných státech. Pracuje především s platnými právními předpisy jednotlivých zemí upravujícími vztahy homosexuálních dvojic a také mapuje vývoj legislativy v oblasti procesu zrovnoprávnění homosexuálních párů s heterosexuálními páry v rodinného práva do dubna roku 2021. Hlavním kritériem pro porovnávání situace v jednotlivých státech je možnost stejnopohlavních dvojic vstoupit do manželství, popřípadě uzavřít obdobný typ svazku s právy a povinnostmi, které se podobají právním vztahům mezi manželi. Kromě příslušných právních úprav se bakalářská práce zabývá ve velké míře společenským kontextem a politickým vývojem, který společenské dění odráží.
Comparison of gay marriage in the Czech republic with German speaking countires
Keywords: Manželství homosexuálů; registrované partnerství; LGBTI+; práva homosexuálů; lidská práva; zrovnoprávnění.; Same-sex marriage; civil union; LGBTI+; gay rights; human rights; equal rights.