Specifika ošetřovatelské péče o dítě s astma bronchiale - Hesová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2018)
Současný stav: Astma je onemocnění, jehož výskyt stále stoupá. Výzkumné šetření je zaměřené na ošetřovatelskou péči o děti s astmatem bronchiale a na další důležité oblasti, jako je patogeneze onemocnění, jeho diagnostika, léčba, komplikace či prevence. Mezi základní příznaky tohoto onemocnění patří kašel, dušnost a zvukové fenomény, jako jsou různé pískoty a vrzoty. Příznaky se mohou vystupňovat až v silný astmatický záchvat, který dítě ohrožuje na životě. Cílem práce bylo vyhodnotit znalosti sester v oblasti ošetřovatelské péče o dítě s astmatem bronchiale. Dalším cílem výzkumné studie bylo vyhodnotit informovanost rodičů dětí s astma bronchiale o daném onemocnění. Metodika: Pro výzkumné šetření byla zvolena metoda kvalitativního výzkumu. Sběr dat probíhal metodou nestandardizovaných hloubkových rozhovorů se sestrami a rodiči dětí s astmatem bronchiale. Všechny rozhovory byly po přechozím souhlasu všech komunikačních partnerů zaznamenávány pomocí hlasového nahrávání, následně přepsány a analyzovány metodou otevřeného kódování technikou "tužka a papír". Výzkumný vzorek tvořily sestry a rodiče dětí, u nichž bylo diagnostikováno onemocnění astma bronchiale. První výzkumný soubor tvořily čtyři sestry pracující na dětských odděleních nemocnic, dvě sestry pracující v ordinacích praktických lékařů pro děti a dorost a nakonec dvě sestry pracující v ordinacích ambulantních specialistů. Druhý výzkumný vzorek představovalo sedm rodičů, u jejichž dětí bylo diagnostikováno astma bronchiale. Výběr výzkumných souborů byl záměrný. Velikost výzkumných vzorků byla dána teoretickým nasycením získaných dat. Výsledky výzkumného šetření ukázaly, že sestry disponují odpovídajícími znalostmi týkajících se stěžejních specifik ošetřovatelské péče u dětí s astmatem bronchiale. Sestry jsou schopny podle věkové skupiny dítěte popsat veškeré odlišnosti v ošetřovatelské péči. Vědomosti sester týkající se samotného onemocnění jsou obsáhlé. Sestry jsou orientovány v oblasti edukace. Uvedly, jakým způsobem rodiče nemocných dětí zapojují do ošetřovatelské péče. Zapojení do ošetřovatelské péče potvrdili i samotní rodiče. Informovanost rodičů o léčebné a ošetřovatelské péči o dítě s astmatem bronchiale byla dostačující. Všichni z dotázaných rodičů měli hluboké znalosti o této nemoci, a to dokonce i ti, u jejichž dětí je onemocnění diagnostikováno krátce. Závěr: Astma bronchiale je velice časté onemocnění, jehož výskyt má v populaci rostoucí tendenci. Tato práce může posloužit sestrám, jiným zdravotnickým pracovníkům a rodičům k získání více informací o onemocnění astma bronchiale, jeho léčbě, komplikacích, ošetřovatelské péči, edukaci a prevenci. V závěru práce jsou shrnuty stěžejní ošetřovatelské činnosti o děti s astmatem bronchiale. Na základě výsledků studie byly navrženy hlavní zásady péče o dítě s astmatem bronchiale v domácím prostředí.
The specifics of nursing care of a child with asthma bronchiale
Keywords: Astma bronchiale; ošetřovatelská péče; dítě; sestra; rodiče.; Asthma bronchiale; nursing care; child; nurse; parents.