Utopie vs. antiutopie - Böhmová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářské práce se zabývá vymezením literárního žánru antiutopie a jejím zasazením do dobového kontextu. Práce dále postihuje vztah antiutopie k žánru utopie, ze kterého primárně vychází. Neopomíná tudíž charakteristiku pojmu utopie v širším smyslu s odkazem k nejzásadnějším utopistickým dílům z oblasti filosofie, jakými jsou Platónova Ústava, Morova Utopie, Campanellův Sluneční stát a politické ideologie inklinující k totalitním režimům. Součástí oddílu o utopiích je i kritika utopií reprezentovaná rakouským filosofem K. R. Popperem a představiteli liberalismu. Náplní bakalářské práce je pokus o srovnání a analýzu nejvýznamnějších antiutopických děl. Důraz je kladen na vzájemné porovnání samotných antiutopií a dále na nalezení jak společných, tak odlišných prvků a charakteristických znaků textů utopických a antiutopických. Cílem práce je zasazení antiutopie do kontextu historické praxe totalitních režimů s poukázáním na to, jaký vliv na vznik antiutopických děl měla historická zkušenost a osobní prožitky autorů s totalitními systémy.
Utopia vs. anti-utopia