Ideální česká básnířka. Poezie českých autorek 70. let 19. století z pohledu dobové kritiky - Kliková, Marie (Jihočeská univerzita, 2021)
Východiskem práce bude poezie českých básnířek (například Albíny Dvořákové-Mráčkové, Berty Mühlsteinové, Elišky Krásnohorské, Irmy Geisslové aj.), které v sedmdesátých letech 19. století publikovaly své první sbírky, a aktivně se tím podílely na utváření podoby českého básnictví. Básnická tvorba těchto autorek bude představena jako kriticky značně reflektovaná záležitost (soustavně dílo těchto básnířek hodnotil například Jan Neruda). Cílem je analyzovat především dobový "ideální" obraz české básnířky, jak byl požadován dobovými recenzenty a jak byl přijímán dobovým čtenářstvem. Pro vypracování práce budou využity elektronické zdroje (Retrobi, Kramerius), odborná literatura a v případě potřeby i archivní materiály z PNP.
An Ideal Czech Female Poet. The Poetry of Czech Woman Authors in 1870s According to Contemporary Critics
Keywords: české básnířky; česká literatura; 70. léta 19. století; Krásnohorská; Geisslová; Mühlsteinová; Dvořáková-Mráčková; česká poezie; Neruda; Hálek; ideální česká básnířka; ženy v literatuře; feminismus; emancipace; Czech poetry; woman authors; Krásnohorská; Mühlsteinová; Dvořáková-Mráčková; Neruda; Hálek; Geisslová; critic reception; Czech literature; 19th century; feminism; emancipation; Czech poetry