Psychologické aspekty práce sociálního pedagoga v oblasti sociální práce - Pobříslová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zabývá problematikou psychologických aspektů, které jsou klíčové pro práci sociálního pedagoga v oblasti sociální práce. Determinuje jednotlivé psychologické aspekty vybrané na základě komparace odborné literatury a výzkumů v dané oblasti. Vybrané psychologické aspekty tvoří: sociální interakce, sociální komunikace, sociální inteligence a empatie. Sociální komunikace akcentuje sociálně pedagogickou komunikaci, kterou sociální pedagog vyuţívá v interakci s klientem. Dále vymezuje problematiku sociálních interakcí, jakoţto základu tvorby mezilidských vztahů. Práce určuje základní paradigmata v oblasti sociální inteligence a sociálních kompetencí, především pracuje s pojmem sociální dovednost. Specificky vymezuje dovednost aktivního naslouchání, které je v práci popsáno jako základ rozhovoru s klientem. V závěru práce vyzdvihuje význam empatie u pomáhajících profesí, definuje modely a teorie empatie. Cílem práce je definovat jednotlivé psychologické aspekty v práci sociálního pedagoga v oblasti sociální práce a uvést je do kontextu práce pomáhajících profesí.
Psychological aspects of social pedagogue's work in the area of social work
Keywords: sociální pedagog; sociální pedagogika; sociální práce; psychologické aspekty; sociálně pedagogická komunikace; empatie; sociální interakce; sociální inteligence; social pedagogue; social pedagogy; social work; psychological aspects; social pedagogical communication; empathy; social interaction; social intelligence