Praktická výuka na ARO a JIP-pohled studenta a sester - Tomaškovičová, Dana (Jihočeská univerzita, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá jednou ze součástí přípravy studentů oboru Všeobecná sestra na jejich budoucí profesi. Konkrétněji se zaměřuje na praktickou výuku na odděleních intenzivní a resuscitační péče a nabízí pohled studenta a sester, které praktickou výuku na těchto odděleních vedou. V teoretické části bakalářské práce je blíže popsána příprava studentů na profesi sestry, podmínky získání způsobilosti k výkonu povolání. Práce se zabývá i sestrou jako profesionálním odborníkem, který se účastní zároveň praktické přípravy studentů jako mentor. Dále jsou v teoretické části uvedena specifika intenzivní a resuscitační péče na ARO a JIP. V praktické části této práce jsou zpracovány čtyři cíle, které byly na počátku šetření stanoveny. Cíle se zaměřují na zjištění faktorů, které pozitivně či negativně ovlivňují praktickou výuku na ARO a JIP, na zjištění přínosu praxe na těchto odděleních k dosažení cílů, které si studenti kladou. Jeden ze stanovených cílů se zaměřuje na holistický přístup studentů během praktické výuky. K cílům byly stanoveny 3 okruhy výzkumných otázek pro oba soubory respondentů. Výzkum byl proveden kvalitativní metodou za využití polostandardizovaného rozhovoru s dvěma skupinami respondentů. První skupinou byly sestry mentorky z ARO a JIP z Nemocnice České Budějovice, a.s. a Nemocnice Písek, a.s. Druhou skupinu respondentů tvořily studentky 3. ročníku prezenčního studia oboru Všeobecná sestra na ZSF JU v Českých Budějovicích. V práci jsou rozhovory s oběma výzkumnými soubory přepsány do kazuistik a data získaná z rozhovorů jsou zpracována do kategorizačních tabulek. V závěru práce jsou shrnuty výsledky výzkumu. Všechny výzkumné otázky byly zodpovězeny a cíle splněny. Výsledky výzkumu poukazují na problémy, s kterými se potýkají sestry mentorky i studenti během praktické výuky. Výzkum však ukázal i na co je vhodné se během praxe na těchto odděleních zaměřit a co sestry i studenti pro praktickou výuku potřebují. Výsledky výzkumu mohou být použity na pracovištích, kde probíhá praktická výuka studentů oboru Všeobecná sestra, k zefektivnění výuky.
Practical training from the perspective of a student and nurses executed in the anaesthetic and resuscitation room and intenzive care unit
Keywords: Sestra; mentor; student; praktická výuka; studium; holismus; intenzivní a resuscitační péče; Nurse; mentor; student; practical training; study; holism; intenzive care and resuscitation