Masopustní zvyky Chodska se zaměřením na Postřekov - Antošová, Jana (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce se zaměřuje na masopustní zvyky v oblasti Chodska. Je rozdělena do šesti kapitol. Popisuji masopust obecně, zmiňuji jeho původ a obvyklý průběh. Další kapitola obsahuje nástin historie Chodska, jeho rozdělení a také popis tamního kroje. Následně je zde vylíčeno masopustní veselí v dřívější i současné době v obcích Mrákov a Luženičky. Poslední kapitola je věnována oslavám masopustu v největší chodské vsi Postřekov, které jsou specifické svým pětidenním trváním. Jsou zde popsány zvyky jednotlivých dnů a jejich průběh.
Shrovetide festivities of Chodsko with focus on Postřekov
Keywords: Masopust; Chodsko; Chodové; Tradice; Carnival; Chodsko; Chods; Tradition