Odraz vývoje společnosti v partnerských vztazích -názory na život "singles" - Přibylová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2012)
Abstrakt Bakalářská práce Odraz vývoje společnosti v partnerských vztazích - názory na život ?singles? se věnuje problematice partnerských vztahů a fenoménu singles. V teoretické části jsem se soustředila na vývoj společnosti s ohledem na partnerské vztahy. Blíže jsem se zabývala historickým vývojem rodiny až po její současný stav. Také jsem se snažila zachytit odlišnosti ve vnímání rodinných hodnot mezi vybranými státy severní a jižní Evropy. Soustředila jsem se na klíčové demografické údaje související s rodinou, kde jsem se snažila zachytit vývoj porodnosti, sňatečnosti a rozvodovosti v České republice. V poslední kapitole se zaobírám problematikou singles, kde uvádím typologie singles a možné důvody pro vznik singles. Na základě poznatků získaných z výzkumné sondy, jejímž úkolem bylo zjistit pomocí kvalitativní strategie s využitím metod polostrukturovaných rozhovorů postoje studentů vysokých škol k manželství, k nesezdanému soužití a k životu singles, byly vyvozeny následující rezultáty. Z výsledků výzkumu vyplynulo, že studenti vysoké školy považují manželský svazek za důležitý. Napříč tomu by manželství volili až v pozdějším věku, kdy by již měli ukončené vzdělání, vybudované rodinné zázemí a dosáhli by dostatečného finančního zabezpečení. Kohabitace pro studenty vysokých škol znamená jistou možnost kdykoli ukončit nevyhovující vztah, bez právní odpovědnosti. Jsou tedy oproštěni od případného společenského statusu rozvedený/rozvedená. Singles bere odpovědnost jen za svá rozhodnutí, uspokojuje jen své potřeby: rozvíjí svou osobnost, má dostatek času na své zájmy, na budování kariéry. Může udržovat paralelně více nezávazných vztahů. Avšak tento styl života je výhodný jen do 30 roku života. Studenti uváděli tento rok jako zlomový. Singles, kterému je 30 let, hrozí, že zůstane sám. Většina jeho přátel a známých může být v tomto věku zadaná a mít rodinu, což u toho konkrétního člověka může vyvolat negativní pocity, někdy i depresivní stavy. Bakalářské práce by mohla být využita jako informační nebo odborný materiál pro studenty zabývající se problematikou manželství, nesezdaného soužití či života singles.
Reflection of social development in partner relationships - outlook on life "singles"
Keywords: manželství; nesezdané soužití; singles; společnost; rodina; marriage; unmarried cohabitation; singles; society; family