Sebepéče pacientů s nazogastrickou sondou - Blabolilová, Alena (Jihočeská univerzita, 2009)
Teoretická část práce popisuje anatomické úseky trávicího traktu od dutiny ústní až k tenkému střevu. Dále jsou zmíněny možné indikace k zavedení nazogastrické sondy, způsoby zavedení a péče o tento invazivní vstup. Dotazníkové šetření bylo, po dohodě s hlavní sestrou, provedeno v Nemocnici Jablonec nad Nisou. Zúčastnilo se ho 7 pacientů se zavedenou nosní sondou a 47 sester z chirurgického a interního oddělení. Respondentům byly rozdány uzavřené dotazníky . Zajímali jsme se zkušenosti pacientů, jak jsou limitováni sondou při příjmu tekutin a stravy, dýchání, hygieně, spánku, oblékání, chůzi, kontaktu s okolím, zda pociťují stud a kdo jim pomáhá při odstraňování deficitu v uvedených činnostech. Zároveň jsme vyhodnotily pohled sester z chirurgie a interny na ty samé aktivity u pacientů s nazogastrickou sondou. Vzájemně byly porovnány názory sester i pacientů. Šetření určené pro sesterský soubor bylo rozšířeno o dotazy na ošetřovatelské standardy týkající se péče o pacienta s nazogastrickou sondu. Informace získané touto prací budou sloužit managementu Nemocnice Jablonec nad Nisou jako podklad pro zhodnocení vhodnosti přepracování ošetřovatelských standardů , vztahujících se k péči o nemocné s nazogastrickou sondou. Zároveň může být v budoucnu podnětem k uspořádání odborného semináře na toto téma pro sestry, ale i pro lékaře.
Patient selfcare with nostrils-stomach tube
Keywords: nazogastrická sonda; pacient; sestra; zavedení; sebepéče; deficit; nutritoin probe; patient; nurse; introduction; selfcare; deficit