Victorian Influence on the Russian Imperial Court Through the Family Ties between the English and Russian Royal Houses at the End of the 19th Century - Dufková, Alena (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce si klade za cíl popsat a poukázat na následky vlivu viktoriánství a osoby královny Viktorie na životní styl ruského carského dvora na konci 19. a počátku 20. století. Líčí historické události, které formovaly Rusko, a soustředí se na rodinné vztahy mezi Romanovci a anglickým panovnickým dvorem. Práce definuje viktoriánství a ukazuje rozdíl v mentalitě ruské a anglické vysoké společnosti. Vychází z analýzy dopisů, deníkových záznamů a memoárů účastníků zmiňovaných událostí, objasňuje okolnosti, za nichž vnučka královny Viktorie, carevna Alexandra, nastoupila po boku cara Nikolaje II. na trůn, a její neúspěšné pokusy aplikovat viktoriánské standarty do života ruské aristokracie. Část práce se věnuje výchově carských dětí dle viktoriánských principů. Stručný popis vztahů mezi Ruskem a Anglií v post-viktoriánském období práci zakončuje.
Victorian Influence on the Russian Imperial Court Through the Family Ties between the English and Russian Royal Houses at the End of the 19th Century
Viktoriánský vliv na carský dvůr prostřednictvím rodinných vztahů mezi anglickým a ruským panovnickým dvorem na konci 19. století
Keywords: viktoriánství; Romanovci; královna Viktorie; Rusko; 19. století; Victorianism; Romanovs; Queen Victoria; Russia; 19th century