Vybrané charakteristiky hybného aparátu u dospělých (věková kategorie 50,0-59,9 r.) - Douchová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem práce bylo posouzení pohyblivosti páteře, stavu plochonoží a vybraných somatických znaků u padesátiletých dospělých. Měřeno bylo 36 mužů a 36 žen žijících v menších obcích kraje Vysočina, kteří se dlouhodobě, jako dobrovolníci, věnovali požárnímu sportu. Součástí práce bylo také zpracování rešerše dostupné české a zahraniční literatury, která je na toto téma zaměřena. Z naměřených hodnot byly vybrány základní somatické znaky, tedy tělesná výška, tělesná hmotnost a obvodové rozměry, z nichž byly vybrány obvod pravé paže, boků, břicha, stehna ve střední části a hodnoty kožních řas - biceps, triceps, lopatka, stehno a břicho. Získaná data byla porovnána s daty předchozích výzkumů. Statisticky významné byly rozdíly hodnot kožních řas v porovnání se souborem cvičenců Československé spartakiády z roku 1985, průměrné hodnoty kožních řas se vzhledem k datům z roku 1985 zvyšují. Dle WHR indexu bylo zjištěno, že u mužů dominuje rozložení tuku rizikové a u žen periferní. Dále byly provedeny zkoušky pohyblivosti páteře, Thomayerův příznak, Čepojův příznak, Stiborův příznak, Schoberův příznak, Ottův příznak. Ze zkoušek hodnotících hypermobilitu, to byly zkouška lateroflexe a zkouška šály. Pohyblivost hodnocená funkčními zkouškami byla stejná jako doporučované hodnoty pro dospělou populaci u Stiborova, Ottova a Čepojova příznaku nebo mírně vyšší u Thomayerova příznaku a zkoušky šály. V případě funkčních zkoušek páteře, bylo zjištěno, že dobrovolní hasiči, ženy i muži ve věku od 50 do 60 let mají velmi dobrou pohyblivost páteře. U probandů byl také zjišťován otisk chodidla pomocí metody plantogramu. V poměrně vysokém procentu byl u mužů i žen zjištěn výskyt ploché nohy, u žen byla plochá noha zjištěna ve více než šedesáti procentech.
Selected characteristics of the mobility in adults (age category 50,0-59,9 y.)
Keywords: Somatický znak; zkoušky pohyblivosti páteře; hypermobilita; antropometrie; dobrovolný hasič; Somatic dimension; spine functional test; hypermobility; anthropometry; voluntary firefighter