Vliv známých regulačních faktorů na populační dynamiku vybraných orchidejí vstavačové louky na lokalitě Peklo - Čepa, Luboš (Jihočeská univerzita, 2012)
Populace silně ohroženého druhu vstavače mužského (Orchis mascula) a ohroženého druhu prstnatec májový Dactylorhiza majalis je na lokalitě Peklo sledována od roku 2000. V květnu roku 2002 zde byl nalezen další silně ohrožený druh orchideje vstavač osmahlý Orchis ustulata. Během sedmiletého monitoringu byl zaznamenán velký nárůst početnosti vstavače osmahlého oproti relativně početně stabilním populacím vstavače mužského a prstnatce májového. Cílem práce bylo pomocí naměřených biometrický parametrů orchidejí v letech 2005 ? 20011 a získaných klimatických dat ověřit, zda existuje nějaká souvislost počasí a vitality orchidejí. Pro zachycení stavu lokality bylo provedeno rozsáhlé fytocenologické snímkování louky. Z něj vyplynulo, že se na lokalitě nachází několik různých stanovišť, které můžeme definovat pomocí charakteristických druhů. U kvetoucích rostlin druhu Orchis mascula měla největší vliv březnová teplota. S jejím poklesem měly sledované parametry vzrůstající hodnotu (počet květů a listů, plocha listů, délka stvolu a délka květenství). Kvetení se ukázalo jako významný faktor, pokud rostlina kvetla nebo loni kvetla, počet i plocha listů byla větší. Kvetení ve dvou letech po sobě efekt ještě zesílilo. Při porovnání kvetoucích rostlin vstavače osmahlého Orchis ustulata vyšlo, že vstavače rostoucí v trsu byly převážně nekvetoucí, ale větší. Významnou pozitivní korelaci s parametry vykazovaly srážky v prosinci. Při porovnávání všech rostlin byly naopak rostliny v trsu drobnější. Byl také nalezen vliv nízké říjnové teploty, rostliny byly menší a přibylo sterilních jedinců. Tato zjištění potvrzují dřívější poznatky vlivu teploty a srážek na populační dynamiku orchidejí.
The infuence of known regulatory factors on the population dynamics of selected orchid species on the orchid meadow (Peklo locality)
Keywords: Orchis mascula; Orchis ustulat; Dactylorhiza majalis; PR Peklo; populační dynamika; kvetení; Orchis mascula; Orchis ustulata; Dactylorhiza majalis; Natural reserve Peklo; population dynamics; blooming