Perspektivy rozvoje elektricky poháněných vozidel kategorie M - Brabec, Martin (Jihočeská univerzita, 2020)
Množství osobních automobilů se spalovacími motory, které se aktuálně pohybují po silničních komunikacích na celém světě, je alarmující. S ohledem na tento počet nelze přehlížet vedlejší důsledky, jež tímto provozem vznikají. Nejcitelnější dopad to má na naše životní prostředí, ve kterém máme žít. Ovzduší, především ve městech, už není, co bývalo. Se zřetelem na tyto závažné důsledky se začínají využívat alternativní pohony osobních automobilů, od nichž si slibujeme určité zlepšení. Jedním z několika řešení je provozování elektromobilů (EM). Zadání této práce zní: Perspektivy rozvoje elektricky poháněných vozidel kategorie M. Hlavním cílem této práce se stalo stanovení faktorů působících na rozvoj elektromobility. Dále bylo důležité provést praktické ověření vybraných modelů elektromobilů (EM) na shodné dopravní trase a následné vyhodnocení údajů, které se získaly během měření. Byly ověřeny i ostatní provozní faktory související s touto problematikou.
Perspectives for the development of electrically powered vehicles of category M
Keywords: Elektromobil (EM); elektromobilita; baterie; faktory; ověření; Electric vehicle (EV); electromobility; battery; factors; verification