Účetnictví konkrétní obchodní organizace zabývající se nákupem a prodejem zemědělské a komunální techniky - Jankovská, Lenka (Jihočeská univerzita, 2010)
V mé bakalářské práci jsem se věnovala problematice zásob, a podrobněji pak zboží, ve vybraném podniku, jehož náplní hlavní podnikatelské činnosti je nákup a prodej zboží v oboru zemědělství. Hlavním cílem je vymezit obecné zásady účtování zásob, a to především zboží, a porovnat je se způsoby a postupy konkrétní organizace. Smyslem teoretické části bylo charakterizovat pojem zásoby, jejich členění, způsoby oceňování a vymezit pojmy skladová a účetní evidence. V praktické části jsem vycházela z teoretických znalostí, a tato část je zaměřena především na zboží. Společnost, ve které jsem zkoumala účtování a způsoby oceňování zboží, používá pro oceňování dvě metody. Náhradní díly oceňuje váženým aritmetickým průměrem a stroje metodou FIFO. Zajímalo mne, zda užití těchto metod je skutečně výhodné a proto jsem sestavila názorný příklad. Podle mých výsledků by společnost měla používat pro ocenění náhradních dílů také metodu FIFO. Dále jsem se zajímala jak to funguje ve skladu společnosti a jak spolupracuje účetní oddělení právě se skladem.
Accounting in concrete business organization, which is engaged in purchase and sale of agricultrural and municipal technique
Keywords: Zásoby; Zboží; Oceňování; Skladová evidence; Účetní evidence; Inventory; Goods; Assessing; Stock records; Accountancy