Děti s odlišným mateřským jazykem v mateřské škole - Adamcová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2022)
Práce je zaměřena na začleňování dětí s odlišným mateřským jazykem (dále jen "OMJ") v českých mateřských školách (dále jen "MŠ"). Cílem je zjistit, jaké jsou v konkrétních případech podmínky pro začleňování dětí s OMJ a také analyzovat průběh adaptačního procesu těchto dětí. Obsahem teoretické části je pojem dítě předškolního věku, předškolní vzdělávání, jeho cíle, vývojová charakteristika předškolního dítěte a vývoj řeči. Dále pojem dítě s OMJ, bilingvismus a legislativní ukotvení vzdělávání dětí s OMJ v MŠ. Poté adaptace a začlenění dítěte s OMJ v MŠ, adaptační plán, individuální vzdělávací plán a spolupráce s rodiči. V neposlední řadě řeč dětí s OMJ, možnosti její podpory a rozvoje českého jazyka. Nakonec je zmíněna role pedagoga a metodická doporučení. Praktickou část tvoří případové studie. Využita je metoda rozhovoru s rodiči dětí s OMJ, s učiteli MŠ a dále metoda přímého a zúčastněného pozorování. Ve výzkumu jsou odkryty problémy i příklady dobré praxe, které se v konkrétních případech projevily.
Children with different native language in kindergarten
Keywords: Adaptace; mateřská škola; odlišný mateřský jazyk; předškolní věk; řeč dětí; Adaptation; kindergarten; different native language; preschool age; children's speech